Sibbeltsjes toonbankje


Merk 4
8711 CL Workum
tel. 0515 - 54 12 31








Sibbeltsjes toonbankje
kastleinske in de Begine te Workum
Gerard Yntema
Apeldoorn


Naar aanleiding van de prachtige verhalen over vroeger, waarbij met name mijn aandacht meteen viel op het verhaal van Fokje M. van der Zee over 'Geef me nog een drupske'.

In de Begine net over de brug had Berend Gras een winkel en verkoop van alcoholische en sterke dranken,
maar naar de markt kon men wat bij Sibbeltsje over het toonbankje kopen,
terwijl aan de overkant waar een winkel van Nauta is, Peschar een café had.

En inderdaad niet voor niets, want mijn overgrootmoeder Sibbeltje Brouwer-Veldman komt daar prominent in voor. Overgrootmoeder Sibastiana/Sibbeltsje/Sibbeltje/Sippie/Sip/Sikje Brouwer-Veldman, was gehuwd met Fokke Brouwer (2de huwelijk voor haar, eerste was met Johannes Jelmers van Dijk, overleden) en woonde aan het einde van de Begine aan de linkerkant gezien vanaf de Markt, een paar huizen voor de Beginebrug. Zij verkocht 'slokjes' over het toonbankje.


Ik bezit een prentbriefkaart van de huizen in dat gebied, waarop, weliswaar met een loupe leesbaar, aan de woning van Sibbeltje en Fokke een soort handwijzer uitsteekt, waarop het woord 'spiritualien' is te lezen.


Mijn moeder, haar kleinkind en naamgenote Sibastiana/Sippie Siemensma, die gehuwd was met Anthonius/Anne Yntema, en was geboren in 1909, vertelde mij eens dat als zij op zaterdag, einde middag, haar grootmoeder/beppe in de Begine wilde bezoeken dat dan dronken duitse poepen/landarbeiders in de gang lagen te snurken.


De poepen hadden hun weekgeld gekregen van de boeren en gingen dan meteen op zoek naar 'n slokje bij Sibbeltsje. En dat werden er alras mee dan eentje......!!! Het was de tijd van 'de werkende arbeider drinkt niet en de drinkende arbeider werkt niet! Mijn moeder, als jong meisje, vond het altijd een sport om over die dronken arbeiders heen te springen! Dit alles gebeurde zo ongeveer kort voor het uitbreken van de 1ste wereldoorlog (1914).
Overgrootmoeder was toen al zo rond de 68 jaar. Zij overleed in Workum in 1923 en was toen 78 jaar oud en weduwe.


Het kastje, waarin de 'borrelglaasjes' stonden, heb ik geerfd en staat nu alweer jaren prominent bij ons thuis in de huiskamer; een kastje van ruim honderd jaar oud met een verhaal!

Dat verhaal dat ik jullie niet wilde onthouden.